כאשר מטבח מתוכנן בקפידה והפריטים שבתוכו מותקנים בחוכמה, לרבות מקומות אחסון ומכשירי בישול ואפייה – העבודה בתוכו הופכת לנעימה ויעילה הרבה יותר. במטבחים תעשייתיים החשיבה המוקדמת באשר לתכנון מבנה המטבח היא משמעותית במיוחד, כיוון שבמקומות כמו חדרי אוכל, מסעדות או מפעלים שבתוכם קיים מטבח ענק – מדובר בכמויות מזון גדולות מאוד ובאתגר עצום בשמירה על היגיינה ותברואה נאותה. במקביל, גם תפעול העבודה עצמה בצורה נוחה ואפקטיבית לאנשי המטבח העובדים בו ומשתמשים בתכולתו, הוא חשוב מאין כמותו. תכנון מטבחים גדולים ותעשייתיים צריך להיות קפדני וכפוף לסטנדרטים של איכות, בכדי לאפשר את ניצול המרחב בצורה אופטימלית.
על הייחודיות של מטבח תעשייתי
ישנם כמה מאפיינים של מטבחים בתעשייה, אשר אינם קיימים במטבחים ביתיים. ראשית כל – הגודל: מדובר במתחמים גדולים שבהם יש מגוון רחב של מכשירי בישול, אפייה וטיגון, כמו גם כלים ואביזרים רבים מאוד. ההיקף של חומרי הגלם המאוחסנים במטבחים כאלה, הוא עצום בהשוואה למה שאנשים מחזיקים בבית ומכאן שיש צורך בשמירה מיטבית על תנאי תברואה נאותים, הן בשלב האחסון של המזון והן בשלב הטיפול בו ובישולו. תכנון מטבחים בתעשייה משמעותו יצירת מטבח שנותן מענה לצרכים של הארגון או העסק שבו הוא מותקן, בין אם מדובר בהכנת מזון למטרות יצרניות ובין אם זהו מטבח שבו מכינים ארוחות לעובדי המקום. תכנון של מטבחים גדולים דורש יכולת ראיית "מאקרו" והבנה מעמיקה באשר לתהליכים שעובר המזון והתנאים המתאימים לאחסונו, הדרישות המיטביות לטיפול במזון ובנוסף עיצוב המאפשר עבודה נוחה במתחם המטבח.
תכנון מטבחים מקצועי – מדוע זה חשוב בהיבט הבריאותי?
היכולת לייצר מטבח המותאם בדיוק לצרכי הלקוח – בין אם זה מנהל של ארגון או מפעל, הופך תכנון מטבחים למקצוע של ממש שחייב להיעשות על ידי אנשים מומחים בהנדסה וכן בגסטרונומיה. אך בנוסף לכך, הייעוץ המקצועי לתכנון מטבח תעשייתי הוא חובה גם בהיבט התברואתי, כאשר המטרה היא להקים מטבח שמציע את התנאים הטובים ביותר לשמירה על טריות מזון ומניעת נזקים וקלקול של מזון, בין אם הוא קיים כחומר גלם או כמנות מוכנות.